Beterschap | Diakonessenhuis

http://www.opdekaert.nl/beterschap-diakonessenhuis/

Diakonessen

Een stuk of negentig vrouwen staan er op de foto, waarvan onze ansichtkaart een uitsnede is. Kraakwitte schorten, een kapje op het hoofd en gesteven boordjes. Het zijn de verpleegsters van het Diakonessenhuis, waarvan we het hoofdgebouw aan de Praediniussingel op de achtergrond zien. De twee dames in het zwart zullen een bijzondere functie hebben – hoofd- of ‘besturend zuster’?

Beterschap_Diakonessen_schaduwHet Diakonessenhuis is voortgekomen uit een naaischool die in 1863 werd opgericht door een groepje maatschappelijk betrokken dames uit de gegoede Groningse kringen. In 1874 besluiten de vrouwen de school te sluiten en te vervangen door een Asyl voor zieken en zwakken. In 1887 is sprake van een Diakonessenhuis, waar niet alleen zieken verzorgd worden, maar ook verpleegkundigen worden opgeleid.

Na eerst een aantal jaar aan de Haddingestraat te zijn gevestigd, wordt in 1893 het pand aan de Praediniussingel geopend. Het Diakonessenhuis heeft in de jaren die volgen meerdere malen met ruimtegebrek te kampen, en is verdeeld over meerdere locaties in de stad.

In 1965 worden alle afdelingen ondergebracht in het nieuwe gebouw aan de Van Ketwich Verschuurlaan. In 1991 fuseert het Diakonessenhuis met het Rooms Katholiek Ziekenhuis (RKZ) aan de Van Swietenlaan tot het Martini Ziekenhuis.

Deze foto is tussen 1935-1940 gemaakt door de NV Vereenigde Fotobureaux uit Amsterdam. Het is een zogeheten circulinefoto, een heel brede foto, vaak opgebouwd uit meerdere foto’s. Deze techniek was in de jaren dertig erg populair. Zie hier andere voorbeelden van dergelijke foto’s die in Groningen zijn gemaakt.

X