Beterschap!

https://www.opdekaert.nl/beterschap/

Je zou het misschien niet denken, maar in de jaren twintig van de afgelopen eeuw was deze operatiezaal het toonbeeld van medisch vernuft. We zijn hier in het nog vrij nieuwe Algemeen Provinciaal, Stads- en Academisch Ziekenhuis.

Vanaf 1878 zijn de vestingwallen rondom de stad afgebroken en de vrijgekomen ruimte wordt al snel bestemd voor nieuwe functies, zoals treinverkeer, gasfabriek én een ziekenhuis. Het oude zit sinds 1803 in de binnenstad, aan de Munnekeholm, en groeit daar al enige tijd uit zijn voegen.

detribunesocdemweekblad17071923

De tribune: soc. dem. weekblad, 17-07-1923

Op het nieuwe, drieënhalf hectare grote terrein, heeft het Algemeen Provinciaal, Stads- en Academisch Ziekenhuis eindelijk de ruimte. Het ziekenhuis wordt geopend op 29 mei 1903 en telt drie klinieken. Alle afdelingen zijn door middel van tunnels verbonden met een gebouw waar stoom wordt opgewekt. Die wordt naar alle gebouwen geleid en gebruikt voor bijvoorbeeld het steriliseren van instrumenten, medische baden, warmwaterverzorging en kookketels.

Al na een jaar is er behoefte aan uitbreiding. Steeds meer innovaties en specialisaties worden toegevoegd en steeds meer patiënten worden geholpen. Het aantal bedden groeit van 350 bedden bij de opening, naar 1250 in 1919. Kortom: hier ben je in goede handen. Beterschap dus!

 

 

kaartje_beterschap_schaduw

 

 

 

 

 

X