Geboorte | Lina en Cecilia

https://www.opdekaert.nl/geboorte-lina-en-cecilia/

Nieuwe telg_schaduw_watermerkzwartDe vrijgevochten, idealistische familie Kloosterhuis

 

Henricus Jacobus Leo Kloosterhuis (1867-1949) maakte deze foto in 1910. We zien zijn vrouw Lina en hun pas geboren tweede dochter Cecilia. De geboren Groninger Henricus is de eerste jaren van zijn werkende bestaan onderwijzer in Kropswolde. Zijn interesse in fotograferen ontstaat in die periode, resulterend in prachtige plaatjes van de kinderen uit zijn klas en het dorpse leven. Zijn foto’s van het dagelijks leven zijn uniek in die tijd, waarin camera’s nog zeldzaam zijn. Rond 1900 maakt Kloosterhuis zijn eerste klassenfoto’s.

 

Kloosterhuis_kropswolde

Kropswolde

Willemsoord

In 1906 verhuisde Kloosterhuis naar Willemsoord (Overijssel), een ‘vrije kolonie’ van de Maatschappij van Weldadigheid. Daar trouwt hij met Lina Mulders – een idealistisch stel, zo wordt gezegd. Hij doet het financiële beheer van de kolonie, zij geeft les aan de plaatselijke lagere school.

 

Cecilia

Het meisje op de foto, Cecilia, gaat in 1922 naar de HBS in Steekwijk. Na haar eindexamen haalt zij in 1929 haar diploma huishoudkunde in Meppel. Haar studieresultaten zijn zó goed, dat zij het diploma krijgt van het Mr. H. Smeengefonds, speciaal voor uitmuntende leerlingen. Een vliegende start van een bijzondere carrière.

 

In een notendop: Cecilia verwerft de ingenieurstitel, mag zich tijdens twee periodes directrice van een landbouwhuishoudschool noemen en doet uitvoerig onderzoek naar de geschiedenis van de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Op eerste kerstdag 1979 overlijdt Cecilia Kloosterhuis. Haar proefschrift is op dat moment in conceptvorm klaar en verschijnt postuum in 1981.

 

Bronnen:

http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1780-1830/DVN/lemmata/data/Kloosterhuis

 

https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/kropswolde-door-de-lens-van-de-meester

 

 

 

 

X