Geboorte | Opa en kleinzoon

http://www.opdekaert.nl/geboorte-warmolt/

Nieuw leven_schaduw_watermerkzwartOpa en kleinzoon Warmolt Venhuizen

Op deze foto zien we schipper Warmolt Venhuizen, geboren in 1853 in Loppersum. Warmolt en zijn vrouw Jantje Engelsman (1858) krijgen samen elf kinderen.

Deze foto is genomen in 1925 in Odoorn door fotograaf H.J. Arends. De oude Warmolt is dan 72 jaar oud. Op zijn arm ligt zijn pasgeboren kleinzoon, die naar hem vernoemd is. De jongen is op 20 juni geboren, als negende kind van landbouwer Klaas Venhuizen en zijn van origine Duitse vrouw Ida Storbeck.

Warmolt en zijn zus Geesien (het achtste kind, 1921) zijn beiden in Odoorn geboren. De oudere kinderen zijn allen in Underwood, South Dakota ter wereld gekomen.

Het lijkt erop dat het gezin in 1921 tijdelijk in de omgeving Odoorn is neergestreken, misschien om uit te vinden of een permanente vestiging in Nederland een optie was. Maar uiteindelijk reist het gezin op 3 november 1925, het jaar waarin ook deze foto is genomen, weer af naar Amerika. Van een Groninger nazaat weten wij dat het gezin zich vervolgens opnieuw in (New) Underwood gesetteld heeft.

Hoe het allemaal precies is gegaan blijft natuurlijk gissen, maar wij kunnen ons goed voorstellen dat opa Warmolt – vlak voor het definitieve afscheid van zijn zoon, schoondochter en kleinkinderen – maar wat graag de reis naar Drenthe waagde. Zodat hij ten minste één keer op de foto kon met zijn gelijknamige kleinzoon…

De oude Warmolt is 87 jaar oud geworden; hij overleed in 1941 in Groningen. Kleinzoon Warmolt leeft nog altijd in Amerika, en is inmiddels 91.

 

Bevolkingsregister vertrek naar Amerika_venhuizen

 

 

En dan natuurlijk nog iets over de fotograaf: H.J. Arends, landbouwer én fotograaf in Odoorn

Henderikus Johannes Arends maakte deze foto, vermoedelijk in 1925 in zijn Fotografische Inrichting in Odoorn.

Arends wordt geboren op zondag 6 juni 1886 in de dan nog piepjonge veenkolonie Odoornerveen, dik tien kilometer ten noorden van Emmen. Het dorpje is ontstaan tijdens de aanleg van Oranjekanaal in de jaren vijftig, en de eerste bewoners zijn dan ook vooral kanaalgravers en veenarbeiders en hun gezinnen.

Een jaar na zijn geboorte verhuist het gezin naar ‘den weg Odoorn-Ees’. De Provinciale Drentsche en Asser Courant plaatst in 1935 een foto van Henricus’ ouders, ter ere van hun vijftig jarig huwelijk. Hier lezen we dat het echtpaar toentertijd de eerste bewoners van dat gebied waren: pioniers dus! Ze wonen er tot hun overlijden (hij in 1939, zij 1945).

 

Ouders Arends

De ouders van de fotograaf in 1935

We weten helaas niet hoe de fotograaf er zelf uit heeft gezien, maar er is dus wel een kiekje van zijn ouders – gemaakt door hun zoon?

 

Over de fotograaf weten we verder dat hij werkt als landarbeider, maar later ook een fotografiezaak heeft, in Odoorn (of in het nabijgelegen gehucht Klijndijk, beide plaatsen worden genoemd). Met zijn tien jaar jongere vrouw Henderika Gortmaker krijgt Arends een dochter – Albertje Rudolphina Thijsina – die al op  tweejarige leeftijd overlijdt eind 1931.

 

Arends_1915 Drents ArchiefIn de familiealbums van Odoorners zullen vast en zeker vele portetten van H.J. Arends te vinden zijn. Wij hebben alleen deze foto uit 1915 kunnen vinden in het Drents Archief. Vergelijkbare vloer, vergelijkbaar kleed op de achtergrond.

 

 

 

 

 

X