Matslootpolder

http://www.opdekaert.nl/matslootpolder/

Het gebied rondom de Matsloot heeft van oudsher te kampen met wateroverlast. In maart 1910 bericht het Nieuwsblad van het Noorden dat ‘eenige kinderen’ uit Tolbert en Midwolde, door het hoge water ‘bijna drie maanden vacantie hebben gehad.’ In de jaren dertig wordt het gebied, in het kader van de werkverschaffing, ingepolderd. 57 werklozen worden in 1933 ondergebracht in barakken in Peizerwold. Voorzien van schoppen en kruiwagens veranderen zij het vaarwater in een ‘boezem, waarlangs dijken zijn opgeworpen’.

De inpoldering van het gebied is een van de vele werkverschaffingsprojecten die in Nederland vanaf de jaren twintig zijn opgezet om de vele werklozen een – slecht betaalde – dagbesteding te geven. Bekende en beruchte Groningse projecten zijn het heide-ontginningsproject in Jipsinghuizen (in de volksmond de Hel van Jipsinghuizen), en de inpoldering van de Linthorst-Homanpolder.

Fotograaf Frank Straatemeier heeft deze weg in de jaren tachtig vele malen afgelegd, onderweg van de stad naar huis en andersom. Het dikke sneeuwdek geeft het ingepolderde landschap weer iets desolaats en ruigs. Ook mét tegenligger.

Kirsten Otten

Op de kaert

Deze foto van Frank Straatemeier is nu ook als kaart verkrijgbaar. Uitgeverij Op de kaert heeft namelijk vier mooie winterse foto’s uit onze collectie gereproduceerd als ansichtkaart. Ze zijn te koop bij diverse boekhandels in de stad.

Meer mooie foto’s van èn met fotograaf Frank Straatemeier zijn te vinden op www.beeldbankgroningen.nl.

X