Op jou!

http://www.opdekaert.nl/op-jou/

Op jou

Kwik en Kwak op bordTwee mannen in een bruin café. We weten niet in welk café ze zitten en ook niet wie de fotograaf is. Maar hun namen weten we wel (uit betrouwbare bron). Die met dat strohoedje en die glimmende schoenen is Daniël Dost, een koopman uit Uithuizen. En die ander – zwarte pet, flinke snor en baard – is Salomon (‘Motje’) Velleman, een stad-Groningse handelaar in lompen. En ook de maand en het jaartal zijn overgeleverd, dankzij het bord op de achtergrond: juni, 1925. En daartussenin staat de tekst “Kwik en Kwak”.

Advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden, 3 maart 1915

Advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden, 3 maart 1915

 

We weten dat Salomons vader, Marcus Velleman, tien jaar eerder met diezelfde naam/tekst adverteerde. Gebruikt zijn zoon Salomon deze in 1925 ook nog en verwijst de naam nu naar hem en Daniël Dost? Zijn het zakenpartners die klinken op een jubileum, een deal of de start van een mooie samenwerking?

We hebben geen idee. Maar het ziet er niet verkeerd uit. Dikke sigaren tussen de vingers, een goede borrel op tafel en samen proosten, op iets of op iemand… Misschien wel op jou! 😉

 

N.B. Of de samenwerking tussen Marcus Velleman en zijn collega M. de Beer helemaal soepel verliep, vragen wij ons af. Een dag nadat de advertentie hierboven in het Nieuwsblad verscheen, liet De Beer onderstaande oproep plaatsen:

Nieuwsblad van het Noorden, 4 maart 1915

Nieuwsblad van het Noorden, 4 maart 1915

 

Bestellen?

X