Het Helperbad
Het Helperbad wordt in juli 1925 geopend, ‘ter bevordering van de gezondheid en de zwemsport’. Groningens eerste overdekte bad wordt enthousiast ontvangen. Het Nieuwsblad van het Noorden bericht in 1928 dat de zweminrichting met name voor vrouwen ‘een ideale gelegenheid tot het aanleeren en onderhouden der zwemkunst’ is. De 100.000ste bezoeker van het bad is dat jaar een feit. In 1934 krijgt Groningen er een tweede overdekt bad bij: het Noorderbad. In 1975 volgt de Parrel, in 1993 Kardinge.
Het Helperbad is een initiatief van architect Meindert Gerben Eelkema (1883-1930), die het bad een voor die tijd revolutionaire toepassing geeft. 120 eveneens door hem ontworpen woningen in de buurt laat hij verwarmen door middel van het zwembadwater. Het hiervoor gebruikte welwater, laat Eelkema opsporen door een wichelroedeloper. Het symmetrische bakstenen ontwerp huisvest behalve een zwembad ook een badhuis. Tijdens een grootse renovatie in 2010 krijgt het bad onder meer het oorspronkelijke plafond terug en wordt het historische tegelwerk hersteld.
In 1976 bezoekt Sinterklaas een zwemles in het Helperbad; persfotograaf Frank Straatemeier legt de gebeurtenis vast. Op de achtergrond hangt een kunstwerk van de Rotterdamse keramist Johan van Loon (1934). Het werk – bestaand uit emaillen vierkanten – maakt Van Loon in opdracht van Bouw- en Woningtoezicht.