Brand in de Huis de Beurs

http://www.opdekaert.nl/sterkte_brand/
brand_nvhn7juni1927

Nieuwsblad van het Noorden, 7 juni 1927

De gezichten van de brandweerlui spreken boekdelen: hier valt niets meer aan te redden. Op zondag 5 juni 1927 breekt op de bovenste verdieping van Huis de Beurs brand uit. De oorzaak is waarschijnlijk kortsluiting in de lichtreclame op het dak. Hoewel de brandweer slechts twee uur nodig heeft om de brand te blussen, is de volledige etage verwoest. De rest van het pand heeft voornamelijk waterschade.

Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel. De brand biedt eigenaar A. Brommet de mogelijkheid om uit te breiden. Kort erna wordt besloten om een derde verdieping te bouwen. En zo ontstaat de gevel die we tot op de dag van vandaag kennen.

De naam van het café verwijst naar de naastgelegen Korenbeurs. Het café fungeert in vroeger tijden als de huiskamer van die beurs. Na een dag van keuren en handelen, is dit de plek waar commissionairs en kooplieden samenkomen voor ontspanning, een borrel en wat te eten. En dat al sinds 1795, want zo lang zit het café al op de hoek van de Folkingestraat en de Vismarkt.

Een geluk bij een ongeluk, die brand. Veel verdween in de vlammen, maar wat er voor terugkwam, was groter en mooier. En staat er inmiddels alweer 90 jaar! En daarom: Sterkte… voor nu dan even. Maar weet: het komt altijd weer goed! : )

 

kaartje_brand_schaduw

X