Opoe Tjadens

https://www.opdekaert.nl/vanharte_opoe/

102 jaar oud is ze op deze foto uit 1931, Gebke Tjaden. Ze is dan al een tijdje de oudste van onze provincie Groningen. Drie jaar later, vanaf 1934, mag ze zich ook de oudste inwoonster van Nederland noemen!

nvhn30maart1933

Nieuwsblad van het Noorden, 30 maart 1933

Gebke Hinrichs Hussmann-Tjaden (zonder ‘s’ aan het eind, die plakken haar mede-Stadjers eraan vast) wordt geboren op 29 maart 1829, in het Duitse Victorbur. Haar jeugd brengt ze door in het nabijgelegen Aurich. Ergens tussen 1861 en 1864 verhuist ze met haar man en twee dochters naar Nederland, waar ze zich eerst in Petten vestigen. Vanaf 1872 woont het gezin in Groningen, aan de Achterstraat, een inmiddels verdwenen straatje, gelegen tussen de tegenwoordige Nieuwe Sint-Janstraat en de Agricolastraat.

BataviaaschNieuwsbladDe stokoude maar kwieke vrouw – een kinderwagen voortduwend als een rollator avant la lettre – is een opvallende  verschijning in het straatbeeld. ‘Opoe Tjadens’, wordt ze door de Groningers liefkozend genoemd. Gebkes 106de verjaardag, in 1935, wordt dan ook groots gevierd. Buurtkinderen zingen haar toe en burgemeester Cort van der Linden en de Commissaris van de Koningin Fockema Andreae komen haar feliciteren.

Gebke overlijdt anderhalve maand later, op 13 mei. Van haar overlijden wordt zelfs in het Bataviaasch Nieuwsblad melding gemaakt (zie knipsel).

kaartje_tjadens_schaduw

 

X