Verhuisd!

http://www.opdekaert.nl/verhuisd/

Kijk ze sjouwen, de stoere mannen van verhuisbedrijf Muller! We zien links Lammert Muller (met tapijt) en rechts Anne Muller in actie. Op de vrachtwagen staan zoon L. Muller en ene meneer Vos. Volgens betrouwbare bron gaat het om een verhuizing van het bedrijf zelf, en wel van de Petrus Driessenstraat (Korrewegwijk) naar de Vinkenstraat in de Oosterparkwijk.

Een bijzondere wijk, die Oosterparkwijk. Hij komt tot stand in de periode 1925-1935 en is een schoolvoorbeeld van vooroorlogse sociale woningbouw. Een decennium eerder wordt het gebied gebruikt voor de opvang van zogeheten paupers (lees: om hen uit de stad te weren). In 1915 wordt midden in de weilanden het Treslinghuis gebouwd, voor de opvang van de zieken onder de allerarmsten. Drie jaar later komt het Rode Dorp tot stand, ook weer voor de armen van de stad.

Anders dan je misschien zou verwachten, is er in de opzet wel degelijk aandacht voor wooncomfort en architectuur. Zo ontstaat er een groene, ruim opgezette model-arbeiderswijk, met een ‘socialistisch elan’. Om de arbeiders te behoeden voor ‘de kwalijke verlokkingen van de alcohol’, zijn er in die jaren in deze wijk geen kroegen te vinden. De naam ‘Plan Oost’ moet in jaren dertig wijken voor ‘Oosterparkwijk’, naar het grootste park in de buurt.

renovatievogelbuurt_nvhn25-02-1981In de jaren tachtig wordt de straat door woningeigenaar Woningbouwvereniging Groningen (tegenwoordig Nijestee) grootschalig gerenoveerd. Een aantal woningen, waaronder die op het kaertje, wordt dan van een extra verdieping voorzien.

(Bron: Wonen doe je zelf, Gras Uitgevers 2013)

 

 

 

kaartje_verhuisd_schaduwkaartje_verhuisd_schaduw

 

X